úterý 21. května 2013

Kypr

Podle řecké mytologie se poblíž kyperského přístavu Pafos zrodila z mořské pěny Afrodita. Dodnes na tom místě najdete jedinečné kamínky ve tvaru srdce, a když se tu žena vykoupe, prý omládne. Nikdo to sice nezaručí, ale koupáni u Afroditiných skal je úžasný zážitek.

Třetí největší ostrov ve Středozemním moři je opravdu turistický ráj - slunečné počasí bez deště, průzračné členité pobřeží, lemované skalami a čistými písečnými plážemi, malebné horské vesničky, úzké romantické uličky starých měst, památky z různých historických období včetně archeologických nálezů z doby kamenné, a především - klid. I když se i Kypr v posledních letech podřizuje cestovnímu ruchu rychlou výstavbou hotelů a pulzujícím nočním životem, není problém najít panenská místa, kde jste jenom vy, moře a slunce.

Historie Kypru je bohatá a dramatická. Na tento ostrov dělal nároky kdekdo - od Řeků, Římanů, Turků, Benátčanů až po Brity. Dvě stále přítomné britské vojenské základny jsou památkou na dlouhou dobu, kdy byl Kypr kolonií britského království. Nejen to! Pozůstatkem je i pro Středoevropana trochu šokující dopravní systém - jezdí se tu vlevo. Především na městských křižovatkách se nestačíte divit, kdo, kam a jak odbočuje. A při přecházení silnic si můžete ukroutit hlavu...

V minulosti se na Kypru setkávaly různé kultury, jejichž pozůstatky jsou dodnes k vidění. Jsou to řecké chrámy, byzantské kostely a křižácké hrady. A historická fakta? Třeba že Kypr kdysi patřil královně Kleopatře, která ho dostala darem od Gaia Julia Caesara...

Kyperští Řekové jsou velmi kultivovaní, pohostinní a vlídní. Necháte otevřený hotelový pokoj? Nemusíte se bát, na Kypru se totiž nekrade. Respektive od místních vám toto nebezpečí určitě nehrozí. Jednoho rizika se však od domorodců dočkáte - když si zajdete do jedné z mnoha taveren a v touze vyzkoušet místní kuchyni podlehnete nabídce jménem „meze“.
Číšníci přinesou každému velký talíř a příbor. A pak to začne: první chod sestává z několika talířů plných zeleniny, mořských plodů a vynikajícího kozího sýru „chalumi“. Naložíte si pěknou porci a - netušíce zradu - ji sníte. Vzápětí přijde další kolo: karbanátky ve vinném listu a kuřecí špíz. Znovu si naberete. Pak přinesou vepřové a skopové steaky, o různých přílohách včetně hranolků a omáček nemluvě.
Už praskáte ve švech, když vám pod nos zavoní těstovinové taštičky, zapečený květák nebo baklažán. Potom mísy s ovocem. A kdo neochutnal kyperské sladkosti nasáklé medovým či cukrovým sirupem, neví, co to je moučníkový ráj...
Především ženám se doporučuje víceméně jen tzv.ďobací“ způsob stravování, jinak si z dovolené přivezou několik kil navíc.
Dobré jídlo je třeba dobře spláchnout. Přestože kyperští Řekové alkoholu příliš neholdují, vy si nezapomeňte dopřát jejich vynikající víno, a pokud okoštujete „commandari“ - sladký vinný aperitiv - určitě si alespoň jednu láhev přivezete domů.

Na Kypr můžete přicestovat jen přes legální přístavy a letiště. Turisticky nejnavštěvovanějšími oblastmi jsou pláže kolem přístavů Patos, Limassol a Larnaka a jihovýchodní cíp ostrova zvaný Ajanapa. Všude je krásně a všude vás čekají kvalitní hotely s dokonalými službami. Samozřejmostí jsou hotelové bazény a plážová lehátka se slunečníky. Kdo však touží po klidné a městským ruchem nedotčené dovolené, měl by se vydat na Ajanapu, která je oázou hotelových komplexů. Tady vás čeká to nejprůzračnější moře a nejsvětlejší písek.

Nicméně vidět Kypr jen z pláže by bylo hříchem. Čas věnovaný návštěvě hlavního města Nikosie, nebo zalesněného pohoří Troodos, kde se nachází řada starobylých staveb z byzantského období, nebude časem promarněným. Teprve potom zjistíte, v jak nádherné zemi se právě nacházíte.