Poznáte ji podle aroma olivového
oleje a čerstvých bylinek. Ano,
španělská kuchyně patří k
ostatním středomořským, které
jsou charakteristické používáním
zeleniny, koření, ryb i jiných darů
moře a samozřejmě také lahodného
vína. Ačkoli jsou si kuchyně španělská, portugalská, italská a francouzská velmi
podobné díky společnému klimatu,
zeměpisným souřadnicím, přístupu k moři
a tradičním kulturním i obchodním vazbám,
přesto si každá uchovává svoji specifičnost.
Paleta španělské kuchyně je rozsáhlá a má
svůj výjimečný ráz. Kuchaři při přípravě pokrmů hojně využívají česnek, cibuli, olivový
olej, červené pálivé papriky, rajčata a víno.
Ve španělské kuchyni je také velmi populární
petržel - používá se k přípravě „salsa verde“, pikantní zelené omáčky z olivového oleje,
šalotky, česneku a petržele. Originální a velmi
typické koření - voňavý šafrán - zase nesmí
chybět při vaření báječné rýžové paelly.
Zajímavé je, že ačkoli španělské kuchyni opravdu
nechybí svůdná rafinovanost, umí být zároveň i
překvapivě prostá. A vzhledem k velikosti země
je i značně rozdílná - liší se od oblasti k oblasti,
od města k městu. Zjednodušeně lze říci, že na
pobřeží převažují v jídelníčku ryby a lehké
zeleninové saláty, obyvatelé vnitrozemí zase
dávají přednost masitým pokrmům a hustým
polévkám, tedy jídlům hutným a kalorickým. Ale
ani jih se severem by se na menu nedohodly. Pro
severní část až k Pyrenejím jsou charakteristické omáčky, v centrálním Španělsku se za
základ považuje pečení nebo rožnění a na jihu se
všechno smaží. V Aragonu si pochutnávají na
ragú, v Katalánii na rybách, region Valencie a
Murcie patří rýži. Zkrátka šest oblastí a šestkrát
jiné chutě. Co ale kuchyni katalánskou,
baskickou, galicijskou, kastilskou nebo
andaluskou spojuje, je používání podobných
surovin, i když jiným způsobem.
Jídlo je ve Španělsku velmi příjemnou částí
dne. Bohatý výběr pokrmů, nápojů i moučníků, jakož i místní obliba v kultuře stolování
umožní návštěvníkům nalézt i v té nejzapadlejší
vesničce vhodné místo, kde se mohou dobře
najíst. Od tradiční kuchyně až po mezinárodní
pokrmy si tu každý přijde na své. Na stolech se
objevují dobroty barevné, voňavé a bohaté na
tisíce rozmanitých lahodných příchutí. Snídá se obvykle mezi osmou a desátou hodinou,
třeba sladké koblihy a káva s mlékem. Často se
ráno vaří i čokoláda, kterou sem kdysi přivezli
dobyvatelé z Mexika. Podává se v malých
šálcích, dochucená mlékem se skořicí. Pije se ale
také hořká s mlékem a cukrem zvlášť.
Kolem dvanácté Španělé obvykle svačí tapas (menší porce jídla, známá specialita) se
sklenkou sherry nebo vína a až tak ve dvě hodiny
odpoledne pomyslí na pořádný oběd (i večeře
začíná asi o dvě hodiny později než u nás).
Budete-li pozváni, neváhejte, protože jedno je
jisté: kdo má rád pestrou a vydatnou stravu, ten
místní kuchyni neodolá. Například paellu (rýži s
plody moře, kuřetem a zeleninou) nebo gazpacho
(studenou rajčatovou polévku zdobenou vejcem a
zeleninou) si zamilujete na první ochutnání.
Španělé si potrpí na dobré pití.
Pije se výtečné víno nebo sangria, lahodná směs
červeného vína, ovoce a pomerančového džusu.
A znáte slavnou grenadinu? Jde o sytě červený
chladný nápoj z čerstvých granátových jablek,
podávaný ve vysokých sklenicích a dolévaný
dobrou ledovou vodou.
Moučníky jsou ve Španělsku velmi sladké, zřejmě
jde o pozůstatek někdejšího arabského vlivu.
Ochutnat můžete například turróny, populární
kostičky z vařeného nebo zkaramelizovaného
cukru s ořechy a praženými mandlemi, dochucené
medem či vanilkou. Po vychlazení a usušení se
konzumují jako bonbony.
Ve Španělsku se pěstuje šafrán, který pravděpodobně pochází z Malé Asie , z Iráku. Už od dávného
starověku byl králem rostlin a měl pověst
nejlepšího koření, léčiva, voňavky i barviva.
Pěstování šafránu je velmi nákladné. Na
získání 1 kg suchého koření je totiž zapotřebí
až 100 000 květů.
Ty se sklízejí ručně a ještě týž den se z nich
musejí - opět ručně - vystřihnout oranžové
blizny, které se pak opatrně suší. Šafrán byl od nejstarších dob nejvyhledávanějším a nejdráže placeným kořením.
Od
počátku minulého století však jeho
spotřeba začala v celém světě klesat.
Jídlo je ve Španělsku velmi příjemnou částí
dne. Bohatý výběr pokrmů, nápojů i moučníků, jakož i místní obliba v kultuře stolování
umožní návštěvníkům nalézt i v té nejzapadlejší
vesničce vhodné místo, kde se mohou dobře
najíst. Od tradiční kuchyně až po mezinárodní
pokrmy si tu každý přijde na své. Na stolech se
objevují dobroty barevné, voňavé a bohaté na
tisíce rozmanitých lahodných příchutí.